Kaadri tagant laste ette 

Avaldatud 23.2.2024, autor Ulla-Marleen Käsk

Kui nägin ajakirja toimetaja kirja palvega Meie Aega artikkel kirjutada, oli minu esimene mõte ära öelda, sest ma ei ole kunagi ühtegi artiklit kirjutanud ja ka koolis oli mulle kirjutamine raske. Nende mõtete keskel oligi mul tunne, et mina küll selleks sobiv inimene pole, kuid lõpuks jõudsin mõttele, et nii ei jõua just kuigi kaugele. Elu ongi üks suur väljakutse. Nii ma siis olin nõus selle enda silmis suure väljakutsega silmitsi seisma.  

Kui soovin olla Tema tööriist, tuleb sellest hirmust üle olla ja usaldada Jumalat. 

Kui mõtlen sõna misjon või selle tähenduse peale, tuleb esmalt natuke nagu väike hirm peale, sest minule seostub see sõna sellega, et pean looma kontakti võõraste inimestega ja nendega suhtlema. Mulle endale tundub, et mina isiklikult ei ole kummagi tegevusega eriti sina peal – ma pean ennast üsna tagasihoidlikuks ja vaikseks inimeseks, aga samas saan aru ka sellest, et nii mõtlen ilmselt ainult mina ise. Kui soovin olla Tema tööriist, tuleb sellest hirmust üle olla ja usaldada Jumalat. Tihti tunnen, et ma ei taha olla tähelepanu keskpunktis ja eelistan olla pigem kaadri taga kui ees. Õnneks on mul palju võimalusi, kus saangi toimetada sedasi märkamatult –taustal. Nii meeldib mulle endale kõige rohkem, aga tihti ei ole see Jumala plaan ja seega leian end ikka olukordadest, kus olen andnud jah sõna millelegi sellisele, mis mind kindlasti mugavustsoonist välja viib, kuid olen nendele hetketele väga tänulik, sest suurim kasvamine ja hirmude ületamine toimub just siis. Misjonitöö ongi minu jaoks suuresti eneseületamine ja mugavustsoonist väljumine.  

Seega, kuna teemaks on misjonitöö kogudustes, siis asume asja kallale. Jagan teiega mõtteid sellest, kuidas meie üks ettevõtmine alguse sai. Nimelt on Haapsalus jõulude eel jagatud kolmandat aastat järjest Kingakarbi Kingituste kingipakke ja sellest tingitult tundsime soovi nendele lastele, kes olid kohale tulnud, midagi veel pakkuda. Meie soov oli panna nende südamesse kasvama pisike seeme ja tekitada sügavamat huvi Jumala tundma õppimise vastu. Piibliski on kirjas Mt 19:14: „Aga Jeesus ütles: „Laske lapsed olla ja ärge keelake neid minu juurde tulemast, sest selliste päralt on taevariik!““ 

Nii panime ühise arutluse käigus paika plaani, et püüame iga kolme nädala tagant korraldada lastele midagi meeldejäävat ja toredat. Alustame erinevate laulude laulmisega, näitame ette ka liigutusi. Seejärel räägime vastava teemaga sobituva multifilmi saatel Piiblist ühe mõõduka pikkusega jutu, et keskendumisvõime püsima jääks ja huvi ei kaoks. Loole multifilmi lisamise juures panime tähele, et laste keskendumine loole oli palju suurem ja ruumis valitses vaikus. Varasemates tundides, kui meil ei tulnud veel pähe videot kasutada, oli laste tähelepanu võitmine märksa raskem ja pidime rohkem vaeva nägema ja leidlikud olema, et tähelepanu saada.  

Loo jutustamisele ja multifilmi vaatamisele järgneb teemakohane meisterdamine, mida lapsed iga kord väga ootavad ja juba kohale jõudes küsivad nad alati, mida me sel korral meisterdame. Seda püüame ikka seni saladuskatte all hoida, kuni aeg käes, et põnevust säilitada. Samal ajal on lastel võimalus süüa puu- ja juurvilju ning muid snäkke. Ka see osa on nende jaoks väga oluline. Oli üks kord, kui mõtlesime, et me ei pane snäkke kohe lauale ja ootame meisterdamise osa lõpuni, kuid saime üsna ruttu küsimuse, kas seekord süüa ei saagi. Enam me nii ei tee. 

Lapsed on alati väga hea meelega nõus erinevaid mänge mängima. 

Peale meisterdamist ja veidi kõhukinnitust mängime, sest lastel on väga raske paigal püsida ja nad on alati väga hea meelega nõus erinevaid mänge mängima. Kui mängud on mängitud, siis on aeg taaskord laulda alguses lauldud laule, et need ilusti meelde jääks ja lapsi ka ülejäänud ajal saadaks: nad saavad neid laule ise kodus edasi laulda.  

See ettevõtmine kestab tavaliselt umbes kaks tundi ja me korraldame oma kokkusaamisi hingamispäeva pärastlõunatel. Kuna vähesema ajaga ei saaks hästi hakkama, siis ei saaks seda teha tavapärase jumalateenistuse hingamispäevakooli ajal. Seepärast otsustasimegi oma tunni veidi hilisemaks planeerida sest, siis oleme end nii vaimselt kui füüsiliselt vastavale lainele saanud viia ja jõudnud mõtteid koondada.  

Lapsed sooviksid sellist kokkusaamist igal hingamispäeval, kuid meie ei ole veel nii kaugele jõudnud, et seda neile pakkuda suudaksime. 

Lapsed sooviksid sellist kokkusaamist igal hingamispäeval, kuid meie ei ole veel nii kaugele jõudnud, et seda neile pakkuda suudaksime. Seda on muidugi nende käest väga tore kuulda ja kindlasti on see meile kõigile suur motivaator ning tekitab väga sooja tunde. See annab ka kindlustunde, et teeme õiget asja. Väga armas on seegi, et nad teevad ise väga positiivset reklaami meie korraldatud üritustele ja kutsuvad uusi lapsi osalema. Laste vanemad jagavad üksteisele sõna ja lapsed kutsuvad oma sõpru kaasa ning sellega seoses on iga kord erinev arv lapsi kohal ja see on iga kord meile kui korraldajatele positiivne üllatusmoment. Keskmine osalejate arv on 15. Mõnikord on lapsi vähem ja teinekord jälle rohkem.  

Tegeleme selle misjoniprojektiga teist aastat ja meie meeskonda kuulub hetkel seitse inimest. 

Tegeleme selle misjoniprojektiga teist aastat ja meie meeskonda kuulub hetkel seitse inimest. Alati ei õnnestu kõigil kohal olla, kuid oleme tänulikud kõigi ja kõige eest. Kuna pakume kaugemalt tulijatele ka transporti, siis on väga oluline logistika varem paika panna ja iga meeskonnaliikme osalemine samuti. Eelmisel aastal õnnestus meil mõne tüdrukuga käia Tääksis tüdrukute laagris ja sel aastal on plaanis lapsi ka teistesse laagritesse kutsuda.  

Eelmisel aastal õnnestus meil mõne tüdrukuga käia Tääksis tüdrukute laagris ja sel aastal on plaanis lapsi ka teistesse laagritesse kutsuda. 

Loodame, et saame oma tegemistega olla julgustuseks ja õnnistuseks teistele, kes on samuti mõelnud midagi misjonitööga seonduvat ette võtta, kuid pole mingil põhjusel seda realiseerida saanud või jõudnud. Sedasi me siin väikses Haapsalus toimetame ja soovime kõigile lugejaile õnnistusi teguderohkeks aastaks ning ma soovin, et me saaksime üksteisele Jumalaga käsikäes kõndimisel julgustuseks ja õnnistuseks olla.•  

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat