Minimalism ehk vähem on rohkem 

Avaldatud 25.2.2024, autor Diana Sommer, autor Külli Keel

Kas ka sina tunned, et meil on liiga palju asju? Kas sa taipad või tajud, et asjad röövivad sinu aja, energia ning isegi tahte midagi teha? Võib-olla oled aja jooksul harjunud, et on sul palju üleliigset, aga ei oska, ei taha või isegi füüsiliselt enam ei jõua nendega midagi ette võtta, et neist vabaneda. Võib-olla ei ole sul aega, kuid asjad siiski segavad. Ja siis, ühel hetkel avastad, et asju on nii palju, et need lausa lämmatavad, omavad meid. 

See, mida me omame, hakkab lõpuks meid omama. Jeesus ütles: „Kus on su aare, seal on su süda.” (Matteuse 6:21) Mida Ta küll sellega mõtles? Valikud näitavad, mida peame oluliseks. Näiteks pulmapeo tähendamissõnas (Luuka 14:18, 19): „Aga nemad kõik hakkasid nagu ühest suust vabandama. Esimene ütles talle: Ma olen ostnud põllu ja pean tingimata minema seda vaatama, ma palun sind, vabanda mind! Ja teine ütles: Ma olen ostnud viis paari härgi ja lähen neid proovima, ma palun sind, vabanda mind!” Miks nad vabandasid, miks nad ei saanud kutsele reageerida? Põhjus ja vabandus oli vara. Nii see lihtsalt on: asjad võtavad meie südame ja me ütleme asjadele jah ning Jeesusele ei. Kõik meie asjad hakkavad meid omama. 

Mida rohkem on asju, seda rohkem kulub aega koristamisele ja nende hooldamisele ning seda vähem jääb aega pere ja Jumala jaoks. Mida rohkem on asju, seda kergemini tekib segadus ja sellest omakorda frustratsioon. On asju, mida me peame omama, kuid mõistlik on hoolikalt kaaluda, mida me päriselt vajame, et meil ei oleks liiga palju maist vara, sest see võtab enam, kui me tegelikult mõistame. Mida rohkem ruumi ja aega võtavad asjad, seda vähem oleme kättesaadavad Jumalale. Meil on oluliselt vähem aega pühenduda sellele, mida Jumal soovib meid tegemas näha. Kui me vabaneme ebavajalikest asjadest, on meil rohkem aega. Me ei pea enam aega kulutama, end kulutama. See tekitab hea ja vabastava tunde – asjadest vabanemine. Mida rohkem asju saan ära anda, seda parem on tunne ja iga aastaga läheb asjadest loobumine lihtsamaks ja järjest enam märkan, kui vähe on tegelikult eluks vaja. 

See „mäng” toimis väga hästi, et harjutada end ebavajalikust loobuma. 

Läinud aasta detsembris võtsime vastu asjadest loobumise väljakutse, kus pidime iga päev loobuma nii mitmest asjast, kui oli vastava päeva kuupäevanumber. See oli tõeliselt vabastav kogemus ja oli hetki, kui oli juba raske leida midagi, millest loobuda, kuid see „mäng” toimis väga hästi, et harjutada end ebavajalikust loobuma. Tänuväärsed kohad, kuhu saab kasutuskõlbulikud asjad viia, on taaskasutuspoed, kõike ei pea prügiks pidama. 

Julgustan sind, armas lugeja, oma elamises regulaarselt, näiteks erinevate ruumide või kategooriate kaupa ülevaatust ette võtma, näiteks märtsis köök, aprillis esik, mais magamistuba jne. Võimalusi ja kohti on kindlasti palju. Mõned inimesed on nii võimekad, et teevad seda iga päev, mõned kord kuus, mõned kevadisel suurpuhastusel. See aitab hoida korda ja puhtust, et saaksime kinkida aega ja tähelepanu perele ja Jumalale, oma Loojale, Päästjale ja Armastajale. Kindlasti aitab asjade vähendamise viljelemine olla ka oluliselt külalislahkem, mis on armastava ja hooliva kristlase jaoks väga tähtis. 

Tema kutsele vastamise asemel maise vara valimine tähendab truudusetust. 

Kui me valime oma südame Valitsejaks Jumala, mitte asjade kogumise, siis saame olla need, kes lähevad pulmapeole ja alles seejärel põldu ja härgi vaatama. Kõik muu võib oodata, aga oma Jumalaga, oma Hingehoidjaga tuleb suhelda kõigepealt. Tema kutsele vastamise asemel maise vara valimine tähendab truudusetust. Seadkem siis Jumal kõiges esikohale ning siis saame tähelepanu pöörata ka kõigele muule. Jumal annab tarkust, kuidas toimetada kõige muu vajaliku või ebavajalikuga. Nii õpivad ka meie lapsed ning teised meie ümber saavad inspireeritud. 

Ole väga õnnistuseks ja Jumala juhitud! Kõiges. 

 

Külli Keel ja Diana Sommer 

 

 

 

 

Jaga Facebookis
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat