Külmetuste ja gripihooaja tuleku eel pole paremat aega kui nüüd, et keskenduda oma tervisele. Kuigi jahedam aeg on viirusete õitseaeg, saad teha samme oma tervise edendamiseks ja haiguste ennetamiseks. See, mida sööd, võib otsustada, kui kaua sümptomid kestavad ja kas üldse jääd haigeks. Mitmekesine toitumine mängib sinu tervises olulist rolli.
Tõsta oma immuunsust
Külmetuste ja gripihooajal võib immuunsust tugevdavate toitude söömine – koos heade harjumustega, nagu käte pesemine ja haigete inimestega kontakti vältimine – kaitsta sind haiguste eest.
Selle asemel et toidulisanditele lootma jääda, saa oma vitamiinid toidust. Aga mida siis süüa? Värsked puu- ja köögiviljad sisaldavad vitamiine ja kiudaineid, mis aitavad sinu immuunsüsteemil paremini toimida. Proovi bataati, spinatit ja porgandeid, mis on rikkad haigustega võitleva beetakaroteeni poolest, ning tsinki saad ubadest ja tofust.
Kiiret paranemist!
Kui sa siiski haigestud, siis taastud kiiremini, süües toite, mis aitavad kehal haigustele ja infektsioonidele vastu seista. Näiteks proovi probiootikumirikast jogurtit – „head” bakterid võivad aidata gripi kestust lühendada. Tumedad lehtköögiviljad, tsitrusviljad ja punased ning rohelised paprikad on rikkad vitamiinide, eriti C-vitamiini poolest. Maitsesta oma toitu küüslauguga, mis vähendab külma ja gripi sümptomite raskust, ning ingveri ja kurkumiga, mis võitlevad põletiku ja nina kinnisuse vastu. Lisaks joo palju vett, et püsida hüdreeritud (soe vesi sidruni ja meega võib leevendada kurguvalu).
Maitsev nipp: sega immuunsust tugevdavaks põletikuvastaseks maiuspalaks värsket apelsini- või greibimahla spinati, ingveri, kurkumi ja meega.
https://www.adventisthealth.org/blog/2023/february/food-as-medicine-eat-your-way-to-winter-wellness/