Kristuse teine tulek

Avaldatud 15.3.2012, autor Heino Lukk

Apostlite tegude raamatus 1:10, 11 on kirjutatud: „Kui nad taevasse vaatasid tema minekut, vaata, siis seisis nende juures kaks valgeis rõivais meest, kes ütlesid: „Galilea mehed, mis te seisate siin ja vaatate üles taevasse? See Jeesus, kes teilt võeti üles taevasse, tuleb samal kombel, nagu te nägite teda taevasse minevat.““

See toimus siis, kui Jeesus siit maa pealt tagasi taevasse läks. Jeesuse järelkäijad vaatasid, kuidas Jeesus nende nähes maast üles kerkis ja pilvedesse ära kadus. Siis ilmusid nende juurde valgeis rõivais meestena kaks inglit, kes kinnitasid, et Jeesus tuleb tagasi samal kombel, kui nad nägid Teda taevasse minevat. Oma lahkumisest ja tagasitulekust oli Jeesus varem ise rääkinud, nüüd kinnitasid inglid Jeesuse jüngritele, et Ta tuleb samal kombel, nagu nad nägid Teda taevasse minevat.

Jeesuse järelkäijad olid kui lapsed, kes on harjunud, et nende elutark isa neile alati nõu annab ja neid igal sammul juhib, kuigi nad on juba täiskasvanud. Kui isa surma läbi lahkub, peavad lapsed oma elu ise korraldama. Jeesus ei jätnud lahkudes oma järelkäijaid üksi, nii nagu surma läbi lahkunud pereisa, kelle suu on nõuanneteks igaveseks sulgunud. Ta kinnitas oma jüngritele, et Tema lahkudes jääb nendega Püha Vaim, kes õpetab ja juhatab ning tuletab meelde, mida Tema omal ajal rääkinud oli. Öeldes „mina olen iga päev teie juures ajastu lõpuni“ (Mt 28:20), pidas Ta silmas oma nähtamatut, aga kindlat ligiolu vaimus, ehkki füüsiliselt Ta enam nende keskel ei viibinud. See oli neile, aga on ka meile, julgustuseks, kuna Tema äraolek ei pidanud olema väga lühiajaline.

Seda, et Ta niipea tagasi ei tule, teadis Jeesus väga hästi, kuigi oma tagasituleku täpse aja kohta ütles Ta: „Seda päeva või tundi ei tea aga keegi, ei taeva inglid ega Poeg, vaid Isa üksi.“ (Mt 24:36) Sellele, et Jeesuse lahkumisest kuni tagasitulekuni läheb palju aega, viitavad mitmed Tema tähendamissõnad, täpsemini mõned väljendid neis. Vaadakem. „Aga kui see sulane oleks halb ja ütleks endamisi: „Mu isand viibib“...“ (Mt 24:48) „Aga kui peigmees viibis...“ (Mt 25:5) „Pika aja pärast tuli nende sulaste isand koju...“ (Mt 25:19) Viibimisele või näilisele viibimisele vaatamata saabub ometi päev, mil Jeesus tuleb. See teeb lõpu kõigile hädadele ning muret ja kurbust põhjustavatele probleemidele. Seetõttu on see õnnis lootus, nagu Paulus ütles oma kirjas Tiitusele (Tt 2:13). See on evangeeliumi suur haripunkt. See pidi tiivustama Jeesuse järelkäijaid läbi aegade, sealhulgas meidki, ja tiivustabki.

Kui Jeesus oli lahkunud, ilmusid jüngrite juurde äkki inglid, kes kinnitasid, et Jeesus tuleb tagasi. Aga nad ütlesid veel midagi. Ta „tuleb samal kombel, nagu te nägite teda taevasse minevat.“ Ilmselt oli tarvis nii öelda, et võimalikult ära hoida mitmesuguseid ekslikke arvamusi Tema tuleku kohta. Eks olnud ju Jeesus oma tagasitulekust rääkides hoiatanud: „Vaadake, et keegi teid ei eksitaks! Sest paljud tulevad minu nime all, öeldes: „Mina olen Kristus!“ ja eksitavad paljusid.” (Mt 24:4, 5) Selleks et mitte eksitatud saada, on tarvis teada Kristuse tagasituleku mõningaid üksikasju, mida Jeesus ja Ta apostlid on meile ka Piibli kaudu teada andnud. (Siit järjekordne põhjus Piiblit lugeda!) „Kui siis keegi teile ütleb: „Ennäe, Kristus on siin!“ või „Ennäe, seal!“, ärge uskuge, sest tõuseb valemessiaid ja valeprohveteid ja need pakuvad suuri tunnustähti, et kui võimalik, eksitada ka valituid. Vaata, mina olen teile seda ette ütelnud! Kui teile siis öeldakse: „Ennäe, Ta on kõrbes!“, ärge siis minge välja; „Ennäe, Ta on kambrites!“, ärge siis uskuge! Sest otsekui välk sähvatab idast ja paistab läände, nõnda on Inimese Poja tulemine.“ (Mt 24:23–27) Jeesus ei tule salaja, ilmudes kuskile või kellegi juurde. Ma ei mõtle siin kellelegi nägemuses ilmumist, mis on hoopis iseasi, vaid füüsilist ilmumist oma teisel tulekul. Ta tuleb füüsiliselt, „samal kombel, nagu te nägite teda taevasse minevat.“ Ta tuleb nagu välk, mille sähvatus paistab kõigile, mitte ainult Teda armastavatele kristlastele. Seetõttu pole ime, et „siis halavad kõik maa suguvõsad ja nad näevad Inimese Poega tulevat taeva pilvede peal väe ja suure kirkusega.“ (Mt 24:30) Halavad ikka need, kes pole Teda uskunud ega armastanud. Seevastu, Teda uskunud, armastanud ja oodanud võivad hüüda: „See on Issand, keda me ootasime, hõisakem ja tundkem rõõmu Tema päästest“ (Js 25:9). Milliseid tunnustähti ka ei tehtaks, on midagi, mida teeb ainult Jeesus oma tulekul, ja mida ükski valeprohvet või valemessias järele ei tee – see on surnute ülesäratamine. (Sellest pikemalt järgmises artiklis.)

Kuigi Jeesus ei andnud oma tagasituleku täpset aega teada, viitas Ta ometi maailmas aset leidvatele sündmustele, kui Tema tagasituleku lähenemise märkidele. See on kirjas Mt 24., Mk 13. ja Lk 24. peatükis. Kristuse tagasituleku ajamärkidest räägivad samuti apostlid oma kirjades. Ajamärgid räägivad Jeesuse tagasituleku lähenemisest nagu puude puhkevad pungad suve lähenemisest. „Vaadake viigipuud ja kõiki puid: kui nad juba pakatavad, siis seda nähes te tunnete iseenesest, et suvi on juba lähedal. Nõnda ka teie, kui te näete kõike seda sündivat, tundke, et Jumala riik on lähedal.“ (Lk 21:29–31) Enamuse prohvetikuulutuste peaaegu täielik täitumine koos maailma praeguse olukorraga näitab, et Kristuse tulek on lähedal. Kuna Tema tagasituleku täpset aega pole teada antud, kutsutakse meid üles olema valmis igal ajal. Jeesus ütles: „Küllap te taipate, et kui peremees teaks, millisel öövalve ajal varas tuleb, siis ta valvaks ega lubaks oma majja sisse murda. Seepärast olge ka teie valmis, sest Inimese Poeg tuleb tunnil, mil te ei arvagi! (Mt 24:43, 44) 

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat