Nähtavas, nähtamatus või mõlemas korraga?

Avaldatud 12.8.2024, autor Külli Keel

Mind inspireeris väga koolitus, mis toimus veebruari keskel Tartus. Sellel koolitusel osalemine avardas oluliselt minu arusaamist nähtavas ja nähtamatus maailmas toimuvast, tuletas meelde, et nähtamatus toimuv on oluliselt tähtsam, laiem, suurem ja sügavam ning mõjutab otseselt seda, mis saab nähtavaks nähtavas maailmas, selles, mis on materiaalne ja mida saame katsuda. 

Õpetussõnad 25:11 on kirjutatud: „Õigel ajal räägitud sõnad on otsekui kuld­õunad hõbevaagnail.“ Möödunud sügisel oli üks väike eelkooliealine poiss vanaisa juures ja aitas tal tööd teha, nimelt oli vaja lambad aedikusse saada. Ilm oli vihmane ja tuuline ning vanaisa ja tema kaaskarjus olid juba veidi lootusetud, aga väike poiss julgustas neid sõnadega: „Küll Jumal juhib!“ Ja juhtiski: lambad läksid imeliselt hästi aedikusse. Julge ja hakkaja lapsena küsis ta vanaisa kaaskarjuselt, kas too kirikus käib. Vastuse peale, et tema olevat liiga patune, lausus poiss, et kirikus käivadki patused. 

Arvan, et on ääretult oluline lastele õpetada, et me elame kahes maailmas korraga. On ääretult oluline, et nad võiksid seda mõista. Meie ümber käib nähtamatus maailmas kogu aeg sõda. Käib pidev võitlus hea ja kurja vahel. Me ei võitle inimestega, vaid meelevaldade ja võimude, kurjade taevaaluste vaimudega.* Me oleme kõige täiega selle sees ja paljud inimesed isegi ei oska seda teadvustada. Aga sina, kui sa seda loed, siis palun võta see teadmiseks, et on ääretult oluline võtta iga päev ülle Jumala sõjavarustus ning kindlal alusel seista vastu kurja kavalatele salanõudele. Ära mingil juhul unusta igal hommikul kätte võtmast usu kilpi, sest see relv kustutab kõik kurja põlevad nooled. Ka päästekiiver ja vaimumõõk on vajalikud kaitseriistad. Pane selga õiguse soomusrüü ning vööta end tõega. Kui me igal hommikul riietume, et alustada uue päeva väljakutsetega, siis miks peaksime vaimses maailmas alasti hakkama saama? Palveta end ja oma lapsi nende salmide toel igal hommikul Jumala hoolde. Õpeta neid seda tegema igal ajal. Palu oma perele juhatust, palu, et su lastel võiks olla tarkust ja julgust olla valguseks ning lausuda õigeid sõnu õigel ajal. Vaimuliku sõjavarustuseta pole võimalik kurja kavalaid salanõusid ära tunda ja neid tagasi tõrjuda ning valida teha neid asju ja lausuda sõnu, mis on õiged Jumala silmis. 

Kutsun sind, armas lugeja, lastega meisterdama, et seda teemat neile piltlikumaks ja ehk ka veidi arusaadavamaks muuta, sest lapsed õpivad käelise tegevuse kaudu. Võta kindlasti arvesse nende vanust ja püüa teha meisterdusi vastavalt nende võimetele, ikka kogu perega. Mõned järgnevad ideed ehk annavad inspiratsiooni, võid mulle kirjutada, mis välja tuli. See teema on tihtipeale üsna keerukas mõista täiskasvanutelgi, aga lapsed on avatumad ning siiramad, usun, et kui lapsena nende teemadega tegeleda, siis on täiskasvanuna lihtsam teooriat praktikasse panna. 

Igal hommikul võtta kogu sõjavarustus ja see omale selga palvetada, kuni see on saanud väga oluliseks osaks kõigi pereliikmete elust. 
Soovitan kasutada võimalikult palju fantaasiat, ehk ka internetist ideid ammutada ning käiku lasta kodus olemasolevad materjalid. Olge väga-väga hoitud ja õnnistuseks paljudele, kes on teie ümber. 

* Pauluse kiri efeslastele 6:12 – loe kindlasti pikemalt seda kirjakohta (vähemalt salmid 10–20) •
 

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat