Alustades oma hommikut tervisliku hommikusöögiga, paned aluse suurepärasele päevale

Avaldatud 6.9.2024

Tasakaalustatud hommikusöök sisaldab toiteaineid, mis koosnevad täisteraviljadest, tailihas leiduvast valgust, madala rasvasisaldusega piimatoodetest, puuviljadest ja köögiviljadest. Erinevate toidugruppide kaasamine menüüs aitab varustada keha komplekssete süsivesikute, kiudainete, valkude ja väikese koguse rasvaga. Selline mitmekesisus aitab hoida täiskõhutunde ja tunda ennast energilisena kogu päeva.

Ameerika Südameliidu (American Heart Association) andmetel on täiskasvanutel, kes regulaarselt hommikusööki vahele jätavad, suurem tõenäosus ülekaalulisusele ning neil esineb sagedamini diabeeti, südamehaigusi ja kõrget kolesteroolitaset. Igapäevane tervislik hommikusöök aitab hoida ennast energilisena ja annab ühtlasi kehale vajalikke toitaineid.

Hommikusöögihelbed võivad olla suurepärane valik, kuid kontrollida tuleks eelnevalt toitumismärgist, et näha kiudainete ja suhkru sisaldust. Kõrge kiudainesisaldusega helbed annavad pikemaks ajaks täiskõhtunde ja aitavad seedesüsteemil sujuvalt toimida. „Püüa valida helbeid, mis sisaldavad vähemalt 5 grammi kiudaineid portsjoni kohta," soovitab dr Mudita Malhotra, Adventist Medical Groupi perearst. „Samuti sisaldavad mõned helbed, eriti need, mis on tehtud lastele, peaaegu sama koguse suhkrut, kui näiteks sinu lemmik šokolaadibatoon."

Paljud meist jätavad hommikusöögi vahele, sest arvame, et meil on hommikuti kiire ja pole aega rahulikult süüa. Dr Malhotra soovitab hommikusöögi eelnevalt ette valmistada, et võiks enne kodust väljumist selle kaasa haarata. „Proovi teha näiteks koduseid hommikusöögivõileibu. Neid saab fooliumisse pakituna külmkapis hoida, et saaksid selle hommikul hõlpsalt kaasa võtta ja tööl mikrolaineahjus soojendada," ütleb ta. „Samuti on kohvitassis valmistatav kiirkaerahelbepuder kiudainerikas variant, mida on lihtne valmistada ja kaasa võtta."

Mida iganes valid, tervislik hommikusöök aitab varustada sind hommikul vajaliku energiaga ja hoiab sind tegusana kogu päeva.

TERVISLIKUD HOMMIKUSÖÖGI ALTERNATIIVID

Soovid saia süüa? Vali valge saia asemel parem täisteraleib. Täisteratooted, mis on rikkamad kiudainete poolest, aitavad sul hoida pikemalt täiskõhutunde.

Soovid mahla? Vali mahl, millele pole lisatud suhkruid. Tavalise apelsinimahla asemel proovi külmpressitud mahla. Külmpressitud mahlad on täis vitamiine ja teisi toitaineid.

Allikas: https://www.adventisthealthcare.com/living-well/benefits-of-breakfast/ 

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat